Az Index beszámolójában felidézte, hogy a kínai külügyminisztérium korábban megfenyegette az Egyesült Államokat, mert Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke Tajvanra utazik. Kína már a napokban is több alkalommal megfenyegette az amerikaiakat a látogatás miatt, mivel Tajvannal szemben már régóta területi követelései vannak. Nem hivatalos formában ugyan, de már azt is jelezték, hogy akár le is lőhetik az amerikai politikust szállító gépet.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség kínai forrásokra hivatkozva azt írta, a Liaoning és Shandong nevezetű kínai repülőgép-hordozók nemrég elhagyták Qingdao és Sanya kikötőit. Az azonban egyelőre nem világos, hogy a hajók a Tajvani-szoros övezete felé tartanak, vagy katonai gyakorlatokon vesznek részt. A kiadvány szerint ez mindenesetre a Kína és az Egyesült Államok közötti katonai konfrontáció felerősödését jelzi a térségben.

Soha nem látott következményei lehetnek

Eközben a Ronald Reagan repülőgép-hordozó által vezetett amerikai haditengerészeti csapásmérő csoport jelenleg a Tajvantól délkeletre fekvő vizeken tartózkodik – közölte hétfőn az SCSPI kínai elemzőközpont. A tajvani média szerint Pelosi kedd este repül Tajpejbe a Demokrata Párt hattagú küldöttségének élén. 

Kiemelik: az amerikai kongresszus alsóházi elnökének tajvani látogatása 25 év óta az első ilyen rangú amerikai látogatás. Peking többször figyelmeztette az amerikai felet, hogy ha a találkozóra sor kerül, az nem marad következmények nélkül, és Kína keményen fel fog lépni.

Washington úgy véli, hogy Peking a lehetséges utazás fényében olyan lépéseket tehet, amelyek válsághoz vezethetnek, beleértve a rakétakilövéseket vagy katonai gyakorlatokat. A tajvani fegyveres erők is magas készültségben vannak a tajpeji jelentések szerint.

Illusztrációs fotó: pixabay