Nyíltan kijelöltük Oroszország nemzeti érdekeinek határait és övezeteit, mind a gazdasági, mind a stratégiai érdekek vonatkozásában. A határok a sarkvidéki vizeink, a Fekete-, az Ohotszki-, a Bering- tenger és a balti-tengeri továbbá a Kuril-szorosok. Határozottan, minden eszközzel meg fogjuk védeni őket - hangsúlyozta Putyin.
Az elnök szerint a következő hónapokban leszállítják az orosz fegyveres erőknek a Cirkon nevű hiperszonikus, tengerről indítható rakétákat. Egyúttal hangsúlyozta, Oroszországnak megvan a katonai képessége, hogy legyőzze bármelyik potenciális agresszort amely fenyegetné az országot.
Putyin szerint az orosz hadiflotta képes villámgyorsan felelni bárkinek, aki úgy dönt, hogy megsérti Oroszország szuverenitását és szabadságát.
Oroszországra a fő fenyegetést az Egyesült Államok stratégiai politikája jelenti, mely domináns szerepre törekszik a világ óceánjain– áll a doktrínában. A dokumentum elfogadhatatlannak nevezi a NATO infrastruktúrájának terjeszkedését Oroszország határai felé, továbbá, hogy a katonai szövetség globális szerepvállalásra törekszik.
Az irányelvrendszer szerint Oroszország „diverzifikálni” és „aktivizálni” fogja tengerészeti tevékenységét a Spitzbergák, a Ferenc József-föld, a Novaja Zemlja szigetcsoporton, valamint a Vrangel-szigeten.
A dokumentum előirányozza az Északi Flotta harci képességeinek növelését és bázisrendszerének fejlesztését. Az orosz Északi Flotta valójában az orosz fegyveres erők hadászati haderőnemközi egyesülése, amely az Északi-sarkvidéken és a világóceán más területein lép fel az orosz érdekek érvényesítéséért. A flotta, amely 2021. január 1. óta önálló katonai körzet státust kapott, az orosz haditengerészet legerősebb tengeralattjáró-csoportosulásával rendelkezik.
Az doktrína kimondja, hogy a tengeri nagyhatalom Oroszországi Föderáció nemzeti érdekei az egész világtengerre és a Kaszpi-tengerre is kiterjednek.
A dokumentum Oroszországnak a világtengeren érvényesítendő nemzeti érdekeihez sorolja a függetlenség, az állami és területi integritás, az ország szuverenitása, a tengeri nagyhatalmi státusz fenntartásának biztosítását.
Az Oroszországi Föderáció nemzeti érdekeinek védelme a Világóceánon az egyik legfőbb állami prioritás - hangsúlyozza a doktrína.
A nemzeti érdek érvényesítésének területei a világóceánon az új dokumentumban létfontosságú, fontos és egyéb kategóriákra oszlanak. Az első csoportba azok a területek kerültek, amelyek „közvetlen kapcsolatban állnak az állam fejlődésével, szuverenitásának és területi integritásának védelmével, a védelem megerősítésével, és kritikus hatással vannak az ország társadalmi-gazdasági fejlődésére”. Ide tartoznak az Oroszországi Föderáció belső tengerei és felségvizei, az ország kizárólagos gazdasági övezete és kontinentális talapzata, az északi-sarkvidéki medence, beleértve az északi tengeri útvonal vizeit, az Ohotszki-tenger vízterülete és a Kaszpi-tenger orosz szektora.
A fontos területek a dokumentum értelmében „jelentősen befolyásolják a gazdasági fejlődést, a lakosság anyagi jólétét, Oroszország nemzetbiztonsági helyzetét, valamint az állam stratégiai és regionális biztonságának fenntartását”. A doktrína ide sorolta az ország partjaival szomszédos vizeket, beleértve az Azovi- és a Fekete-tengert, a Földközi-tenger keleti részét, a balti-tengeri és a Kuril-szorost, valamint azokat a területeket, amelyeken a világ közlekedési összeköttetései megvalósulnak.
Az Oroszországi Föderáció nemzeti érdekeinek az óceánokon és tengereken való védelme érdekében az orosz jogrenddel, a nemzetközi szerződéseivel és a nemzetközi jog normáival szigorúan összhangban gyakorolja vitathatatlan jogát a haditengerészeti erők (csapatok) jelenlétére és azok alkalmazására – áll a doktrínában.
A 2015. június 17-én jóváhagyott előző doktrína ezzel hatályát vesztette.
Putyin beszédében méltatta Nagy Péter cárt, Szentpétervár alapítóját, aki tengeri nagyhatalommá tette Oroszországot, s egyben jelentősen növelte az állam európai súlyát, tekintélyét. Az orosz haditengerészet magalakulásának 326. évfordulóján megtartott szentpétervári parádén 47 hajó és 42 repülőgép vett részt.
Forrás: MTI, Reuters