2023.01.30., hétfő - Martina
Budapest: -5o - -1o
Az ország 19 megyéjében

Szudánból csempészett arannyal finanszírozza Moszkva az ukrajnai háborút

Fiát Gábor, 2022. július 31. - 16:37
Szudánból csempészett arannyal finanszírozza Moszkva az ukrajnai háborút
Oroszország több milliárd dollár értékben csempészett ki aranyat Szudánból az elmúlt másfél év során, hogy finanszírozhassa az ukrajnai inváziót – állítja a CNN amerikai hírtelevízió. A médium egy saját vizsgálat eredményeit hozta nyilvánosságra.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Hozzávetőlegesen egy tonna súlyú aranyat találtak egy orosz teherszállító repülőgép fedélzetén idén februárban, néhány nappal az ukrajnai elleni invázió elindítását követően a khartumi repülőtéren. A hivatalos okmányok szerint a gép süteményt vitt volna Oroszországba. A vámtisztviselők gyanúját az keltette fel, hogy Szudán igen ritkán exportál süteményeket, ha egyáltalán megtette valaha. Az egyre inkább orosz orientációt követő szudáni katonai vezetéssel nem feltétlenül ajánlatos ujjat húzni, így ezt megelőzően több gyanúsnak tűnő gép is felszállhatott Khartumból anélkül, hogy tételesen megvizsgálták volna, mit is szállít valójában. Ezúttal azonban másképp történt, így bukkantak a gép fedélzetén az aranyszállítmányra.

Az elmúlt másfél évben legalább 16 orosz járat csempészett ki aranyat az afrikai országból, a helyi katonai vezetéssel összejátszva. Szudán ugyanis Afrika harmadik legnagyobb aranykitermelő állama. Moszkva katonai támogatást ígért a szudáni hadseregnek a több milliárd dollár értékű aranyszállítmányokért cserébe – a CNN állítása szerint.

A hírtelevízió számos magas rangú szudáni és amerikai tisztségviselővel készített interjú, dokumentumok átnézése után jutott arra a következtetésre, hogy a Szudánból kicsempészett arany az oroszok birtokába került, hogy ellenállóbbá tehessék országukat a nyugati szankciókkal szemben.

Cserébe Moszkva fajsúlyos politikai és katonai támogatást nyújtott az egyre népszerűtlenebb szudáni katonai rezsimnek, mely erőszakkal lép fel a demokráciát követelő helyi mozgalommal szemben.

Korábbi és jelenlegi amerikai tisztségviselők elmondták a CNN-nek, hogy Moszkva aktívan támogatta a 2021-es katonai puccsot az országban, mellyel a polgári átmeneti kormányt buktatta meg a hadsereg.

Hosszú ideje tudjuk, hogy Oroszország kizsákmányolja Szudánt, rátéve kezét az ország természeti kincseire. Hogy fenntarthassák ezt a helyzetet, segítséget nyújtottak a katonáknak a puccs kivitelezésében – mondta el egy korábbi, az ügyre rálátással bíró amerikai tisztségviselő a hírtelevíziónak.

Moszkva és a khartoumi junta között Jevgenyij Prigozin oligarcha, Putyin elnök hű embere tartotta a kapcsolatot. A 61 éves orosz oligarcha ellen számos nyugati szankció van érvényben, egész árnyék céghálózatokat felügyel, s van kapcsolata Putyin rettegett magánhadseregéhez, a Wagner-csoporthoz is, mely egyre aktívabban kapcsolódik be az ukrajnai hadműveletbe. A paramilitáris csoport tagjainak nevéhez nyugati vádak szerint kínzások, tömeggyilkosságok, fosztogatások sora kapcsolódik számos háború sújtotta országban, köztük Szíriában és a Közép-afrikai Köztársaságban. Prigozin mindazonáltal tagadja, hogy kapcsolata lenne a Wagner-csoporttal.

Az aranyszállítmányokat katonai gép vitte Szudánból a szíriai Latakiába, ahol Moszkva fontos légibázist tart fenn. A gép legkevesebb 16 repülését regisztrálták a szudáni hatóságok a tavalyi év folyamán.

Moszkva a Krím 2014-es annektálását követően kezdte meg szudáni „aranyműveletét”, hogy növelhesse aranytartalékait, melyek segítségével könnyebben ellent tudott állni a nyugati szankciók negatív impulzusainak, megkerülve egyúttal a nemzetközi pénzügyi ellenőrző szervezeteket.

Mindeközben a szudáni külkereskedelmi statisztikai adatok szerint Oroszország Szudánból származó aranyimportja zéró mennyiséget mutat 2011 óta. A CNN feltételezése szerint ugyanakkor az afrikai országot az utóbbi években elhagyó aranykészletek oroszlánrésze Oroszországban landolt.

A CNN-nek nyilatkozó bennfentesek szerint Szudán aranykitermelésének mintegy 90 százalékát kicsempészik az ország területéről. Ha ez helytálló, 13,4 milliárd dollár érték jön ki nagyságrendileg, megkerülve a vámhatóságot és minden egyéb szabályozó hatóságot. Az amerikai televíziónak mindazonáltal nincsenek bizonyítékai arra, hogy ez a szám hiteles.

Számos helyi újságíróhálózat, melyek együttműködtek a CNN-nel az ügy feltárásában, komoly retorziókkal szembesült az utóbbi hónapokban. Többeknek el kellett hagyniuk hazájukat, mert életük veszélyben forgott. Prominens demokrácia-párti aktivisták, akik nyíltan felléptek a juntával szemben, életüket vesztették más tüntetőkkel együtt utcai demonstrációik során. Csak júniusban tíz tűntetőt lőttek le az utcán, közülük három neves aktivista volt. A CNN forrásai szerint célzottan vadászták le őket a szudáni biztonsági erők.

 

Fotó: haszon.hu