Balassagyarmaton Tóth András úgy számolta, hogy a gázfogyasztása meghaladja az átlagfogyasztást. A 110 négyzetméteres, szigetelt családi házban élő férfi a háromszobás épületet eddig is csak 20 Celsius-fokra fűtötte fel. Szakemberekkel beszélt, hogyan tudná csökkenteni a fogyasztását.

– Azt javasolták nekem, hogy a padlásra tegyek szigetelést. Néhány nappal ezelőtt vásároltam 900 ezer forintért 8 centiméter vastagságú hungarocellt, amit két rétegben fogok lefektetni a padlásra. A feladat nem bonyolult, bár egy kissé időigényes, így magam láttam neki a munkának. Úgy számolom, hogy őszre elkészülök, mert csak hajnalban tudok dolgozni a nagy meleg miatt – mondta a férfi.

Hozzátette: a szakemberek szerint ezzel a megoldással 25 százalékkal kevesebb gázra lesz szüksége, ami éppen elég lenne ahhoz, hogy ne lépje túl az átlagfogyasztást.

Egy salgótarjáni társasházban élő asszony, Marika úgy véli, az, hogy mennyire érinti őt a rezsimódosítás, csak akkor fog kiderülni a számára, amikor megkapja az első számlát. Mivel központi fűtés működik a lakásában, nem tudja, mennyi gázt használ, mert a közös költségben van benne a fűtés, ami jelenleg neki 33 ezer forint havonta. Ezt az összeget télen és nyáron egyaránt fizeti a többi lakóval együtt.

– Hárman élünk egy háromszobás lakásban és ha a közös költség összege a többszörösére nőne, akkor ha nehezen is, de ki tudnánk fizetni. A nyugdíjas szomszédaim viszont nem, és tartok attól, hogy többen lesznek így az épületben – fogalmazott az asszony.

Hozzátette: a fia most érettségizett és mielőtt továbbtanul, szeretne egy évig dolgozni, így a családjukban mindhárman keresnek majd. Bár a jövedelmük nem magas, a minimálbér felett visznek haza a férjével. 

Mint mondta, már az emelkedő élelmiszerárak miatt is jóval többet hagynak ott az üzletben, mivel ételallergia miatt nem vehetik meg a hagyományos termékeket. A betegségre kapott havi néhány ezer forint adókedvezmény csak a töredékét fedezi a szükségleteiknek.

– Az egyik ismerősöm a minap panaszkodott arról, hogy az édesanyja idősek otthonában van, és a nyugdíja nem fedezi a térítési díjat és azt neki kellett kipótolnia. Azt még nem tudja, hogy ezután mi lesz, de ha a saját költségei is megemelkednek, akkor lesz olyan számla, amit nem tudnak rendezni – mondta.

Hangsúlyozta: sok étterem nem fogja tudni fizetni a rezsit, mert ha a költségeket beépítik az árakba, az elijeszti a vásárlókat. Nemrég szomorúan olvasta, hogy Nagyorosziban be is zárt egy pizzéria, pedig remek hely volt, amit az ott élők is nagyon szerettek.

– Úgy látom, gond akkor lesz, ha az emberek csak a legszükségesebb termékekre költenek és emiatt sok vállalkozás csődbe megy. Nőni fog a munkanélküliség és sokaknak az ennivalóra nem lesz elég pénzük, nemhogy a hírek szerint hétszeresére emelt gázra – árulta el az asszony.

Fotó: Tóth András