Az Azov harcosai rászolgáltak a kivégzésükre. Nem igazi katonák, így nem kivégzőosztag hajtaná végre az ítéletet. Megalázó halált érdemelnek, akasztást – áll a követség tweetjében.

A követség egy Youtube-ra feltöltött videót is mellékelt az üzenethez, melyben egy mariupoli házaspár beszél megpróbáltatásaikról a város ostroma idején. A pár az Azovsztal üzemet védő azovosokat azzal vádolja, hogy folyamatosan lőtték a polgári lakosokat az üzemből, megakadályozva azt is, hogy elmeneküljenek a városból. Életveszélyben voltak, akár ki is végezhették volna őket. Ők mariupoli oroszként felszabadításként élték meg az orosz csapatok megjelenését otthonuknál – olvasható a France24.com hírportálon.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője a Telegramon reagált az orosz felvetésre:

Oroszország terrorista állam. A 21. században csak terroristák és vademberek beszélhetnek a diplomáciában arról, hogy egyes emberek akasztást érdemelnek. Oroszország a terrorizmus állami támogatója, itt van rá a bizonyíték.

A Twitter szerint a nagykövetség megsértette a vállalat „gyűlöletkeltő magatartásra” vonatkozó szabályait, de ennek ellenére sem tiltotta le a posztot. E helyett figyelmeztetéssel látta el csupán - a The Guardian beszámolója szerint.

Ennél jóval tovább ment az egyik brit munkáspárti képviselő. Chris Bryant véleménye szerint az orosz követség tweetje háborús bűnök elkövetésére való felhívás, amiért Oroszország londoni

nagykövetségének teljes személyzetét ki kellene utasítani Nagy-Britanniából. – írja a Sky News.

Az Azov-harcosok kapcsán azt követően forrósodott fel ismét a légkör, hogy néhány nappal ezelőtt rakétatalálat érte a donbaszi régióban található olenivkai börtön épületét, ahol többek között Mariupol egykori védőit tartják fogva a Moszkva-barát szeparatisták. Az akció során 50 hadifogoly veszítette életét. Kijev azzal vádolta meg Moszkvát, hogy likvidálni akarja az Azovosokat, míg Oroszország szerint az ukránok lőtték a börtönt amerikai HIMARS rakétavetőkből.