Tegnap ülésezett az energetikai veszélyhelyzeti operatív törzs is – mondta el Gulyás Gergely. A miniszter arról számolt be, hogy alternatív lehetőségeket is megtárgyaltak, amelyek a gáz kiváltására alkalmasak.

A 200 dollár feletti gázár teljesen elszabadította az árakat, aminek kezelése rendkívüli nehézségekbe ütközik Gulyás szerint, így alternatívákat kell találni. Ezek között van, ami gyorsabban, és van, ami lassabban képes kiváltani a gázt.

Mivel nincs semmi biztató a háború időhatárával kapcsolatban, a legkülönbözőbb lehetőségekhez nyúlnak. Egyrészt a lignittermelést és a Mátrai Erőmű leállított blokkjainak újraindítását vizsgálják. A barnakőszén-bányászatot is szeretnék újraindítani – mondta el a miniszter.

Mindezek mellett korlátozzák a tűzifa-kivitelt az országból, és a kitermelés bővítését kezdeményezték.

Magyarország nem szavazta meg az energia-veszélyhelyzetet, mert szerintük ez nyílt beismerése annak, hogy háborús üzemmódra kell átállni – fogalmazott Gulyás, hozzátéve: azzal számolnak, hogy Magyarország szükség esetén képes a 15 százalékos csökkentést elérni.

Elmondta azt is, hogy a jelenlegi gázárak az EU valamennyi országának olyan versenyhátrányt jelentenek, ami akár recesszióval is fenyeget.

Az aszály-veszélyhelyzeti operatív törzzsel kapcsolatban elmondta, a Nagy István vezetésével működő szerv holnap ad tájékoztatást arról, hogyan segítik a károsult gazdákat.

Via Mérce.hu

Fotó: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. július 7-én. MTI/Illyés Tibor