2023.01.30., hétfő - Martina
Budapest: -2o - -0o
Az ország 19 megyéjében

Elkezdődött a határvadászok toborzása

frisshirek.hu, 2022. július 18. - 12:49
Elkezdődött a határvadászok toborzása
Ukrajnával határos megyeként számunkra kiemelten fontos az a hír, amelyet a múlt hét végén jelentett be a rendőrségünk, megkezdték ugyanis a határvadászok toborzását, és a police.hu-n már elérhető az ehhez szükséges pályázati anyag.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Tarcsa Csaba vezérőrnagy, műveleti országos rendőrfőkapitányság-helyettes, a Készenléti Rendőrség parancsnoka azt is elmondta, hogy területileg mekkora csapatokból áll majd a határvadászat. Az egység a Készenléti Rendőrségen belül jön létre önálló ezredként, Bács-Kiskunban 14, Csongrád-Csanádban 6, Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 1-1 századból áll majd.

A vezérőrnagy azonban a határvadász ezred létrejöttének legsürgetőbb okaként nem a háborút, hanem a migrációs nyomást emelte ki. Tarcsa Csaba arról beszélt, hogy „a rendőrség 2014-től érzékelte a folyamatos migrációs nyomást, amely egy évvel később szintet lépett Röszkénél, ahol komoly fellépés kellett ahhoz, hogy a betörni próbáló migránscsoportok ne juthassanak be Magyarországra”. Mivel – a vezérőrnagy elmondása szerint – az Európa fejlett országaiba igyekvők egyre erőszakosabban igyekeznek átjutni a déli határszakaszon, erre az a hatékony válasz, ha megerősítik a határvédelmet szerződéses határvadászokkal, akik adott helyszínen adott feladatokkal végzik majd a munkájukat – jelentette ki.

Az új típusú rendőrök Bács-Kiskun megyében 4, a többiben 3-3 határrendészeti kirendeltségen látják majd el a szolgálatukat 160 órás kiképzés után. Őket fegyverzettel és ruházattal felszerelik majd. Sőt, átmeneti megoldásként a lakhatásukban is tudnak segíteni. Jelenleg Kiskunhalason, Szegeden, Orosházán, Debrecenben és Nyírbátorban vannak határrendészeti osztályok, itt nyitottak toborzóirodákat is, és itt állítják fel a kiképzőközpontokat is.

A vezérőrnagy beszámolt arról is, hogy 117 ezer illegális bevándorló bejutását akadályozták meg és több mint 860 büntetőeljárást indítottak embercsempészet miatt. Tavaly összesen 123 ezer ember útját állták, az idei terhelés tehát fokozottabb.

Pozsgai Zsolt személyügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes a részleteket ismertette. Elmondta, hogy először 2200 határvadászatra jelentkezővel kötnek 3 éves szerződést a munkaerőpiac jelenlegi helyzetéhez viszonyítva kedvező feltételekkel. A 3 év természetesen meghosszabbítható. A korhatár 18 és 55 év. Büntetlen előélet, alapfokú iskolai végzettség és magyar állampolgárság szükségeltetik hozzá. A különböző pótlékok mellett járni fog 25 év szabadság, a cafeteria keret pedig 200 ezer forint.

A pontos illetményről pénteken még nem tudtak beszámolni, de azóta a Magyar Közlönyben és a rendőrség Facebook oldalán is megjelent. A határvadászok alapilletménye 300 ezer forint, a szolgálati pótlék pedig 570 Ft / óra. A havi illetmény akár a bruttó 399 ezer forintra is felkúszhat a teljesített óráktól függően.

Forrás: MTI, Facebook a kép illusztráció, forrás: a Magyar Rendőrség Facebook oldala