Kérdéseinkre Csondor Henrietta tű. hadnagy, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője válaszolt és az alábbiakat osztotta meg velünk.

„A katasztrófavédelem viharjelzőrendszert működtet a nagyobb hazai tavaknál, így a Balatonon is.  Ez április 1-től egészen október végéig működik. A riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat adja ki a várható időjárás alapján, a rendszer technikai üzemeltetését pedig a katasztrófavédelem végzi.”

Arra a kérdésre, pontosan mire is kell figyelni a viharjelzők alapján a szóvivő asszony így válaszolt: „A viharjelzőpontok sárga villogó fénnyel jelzik, ha erős szélre, viharra kell számítani. A szél erősségétől függ, hogy milyen viharjelzést ad a rendszer.

Percenként 45 felvillanás: ha a várható szélerősség 40 kilométer/óránál erősebb, de 60-nál gyengébb, elsőfokú viharjelzést adnak ki. Ekkor a vízben csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni.

Percenként 90 felvillanás: másodfokú viharjelzés. A viharos, 60 kilométer/órás széllökés előtt legalább 30 perccel látható. Ilyenkor kétszer olyan gyorsan villognak a lámpák. Mindegy, ki milyen jól tud úszni, ilyenkor a fürdőzőknek, csónakázóknak ki kell jönni a vízből. Matraccal, felfújható csónakkal, banánnal, karúszóval sem szabad bemenni.”

Hány viharjelző van jelenleg a Balatonon? Van-e olyan rész a tó körül, ahonnan nem látszik legalább egy jelzőrendszer?

„A Balatonon 36 part menti és 3 tó közepi viharjelzőlámpa van. Ezeket kiegészítjük még 15 mobil viharjelzőlámpával, a strandokon, így összesen 54 viharjelzőlámpa van a magyar tengeren, így egy adott pontról legalább hármat is lehet látni.” – válaszolt Csondor Henrietta.

Azok számára, akik a viharjelzőkről bővebben is szeretnének tájékozódni, megismerni pontos helyüket, a pontos térkép a Katasztrófavédelem honlapján (https://katasztrofavedelem.hu/modules/viharjelzo/terkep/) elérhető.

Milyen tanácsai vannak a Balatonon nyaralók számára vihar esetére?

Május és szeptember között bármikor előfordulhatnak villámlással járó zivatarok, ezeket elkerülni nem lehet, viszont egy kis odafigyeléssel megelőzhetjük a baleseteket. íme néhány fontos tanács a strandolók számára:

  • Érdemes számolni, hogy mennyi idő telik el a villámlás és a dörgés között. Ha ez kevesebb, mint 15 másodperc, akkor a vihar nagyon közel van. Ha tehetjük, menjünk be egy épületbe, és várjuk meg ott a vihar végét.
  • Ha villámlik és strandolunk, jöjjünk ki mindenféleképpen a tóból, medencéből és menjünk be egy közeli épületbe.
  • A villámok jellemzően a kiemelkedő, magas pontokba csapnak be, ezért villámláskor kerüljük a kilátókat, magányos fákat, villanyoszlopokat.
  • Ha kerékpározunk és villámlik, álljunk meg, fektessük le a biciklit és menjünk tőle néhány méterrel távolabb.
  • Ha a strandon ér minket a vihar, nem ajánlott öreg, magányosan álló fa alatt menedéket keresni, mert a lezuhanó ágak sérülést okozhatnak, továbbá a villámcsapás lehetősége is itt a legnagyobb.
  • Leszakadt elektromos vezetékeket semmi esetre se közelítsünk meg!
  • Baj esetén hívjuk a 112-es segélyhívó telefonszámot!