NSA alkalmazottja FBI-ügynöknek adott át titkos információkat

Börtönbüntetésre ítéltek egy volt NSA alkalmazottat, aki titkos információkat próbált átadni egy orosz kémnek, aki valójában FBI-ügynök volt.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egykori alkalmazottja, Jareh Sebastian Dalke 22 év börtönbüntetést kapott, miután megpróbált titkosított, bizalmas információkat átadni egy általa orosznak hitt kémnek, aki valójában az FBI beépített ügynöke volt.

A 32 éves Dalke, aki az NSA információs rendszerek biztonságáért volt felelős, 2022-ben lépett kapcsolatba az FBI ügynökével. A férfi 2022. augusztus 26-án 85 ezer dollárt – ami körülbelül 30 millió 720 ezer forintnak felel meg – kért az információkért cserében, és bizonyítékként egy kis ízelítőt is küldött a bizalmas dokumentumokból egy titkosított e-mail-szolgáltatón keresztül, amely szintén az FBI csapdája volt.

A részletek megállapítása után Dalke egy vasútállomáson találkozott az orosznak vélt kémmel, ahol egy laptopot is hozott magával, és négy szigorúan titkos dokumentumot adott át, amelyek a honvédelemmel kapcsolatosak voltak. A találkozót követően rövid időn belül letartóztatták.

A Gizmodo által áttekintett bírósági iratok szerint Dalke több amatőr hibát is elkövetett, például a kapott összeget egy saját nevén futó kriptotőzsdén helyezte el, és a szigorúan bizalmas dokumentumokat ki is nyomtatta az NSA egyik létesítményében, ahol az ügynökség minden kinyomtatott dokumentumot visszakövethet.

Dalke tavaly októberben bűnösnek vallotta magát, és elmondása szerint súlyosan eladósodott, amit több bírósági dokumentum is alátámasztott, hiszen több hitelező felé is jelentős kintlévősége volt.