Ukrajna 2025-ös ellentámadásának előkészületei

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó megerősítette, hogy Ukrajna 2025-ben tervez ellentámadást indítani az orosz megszállás alatt álló területek visszafoglalása érdekében, az Egyesült Államok és nyugati szövetségeseik támogatásával.

Sullivan a Financial Timesnak adott interjúban beszélt arról, hogy az ellentámadás a 61 milliárd dolláros amerikai segélycsomag és további nyugati támogatások segítségével valósulhat meg. Az offenzíva célja az elfoglalt területek felszabadítása lesz. Ezenfelül az Egyesült Államok a G7 csoporttal tárgyal egy újabb, akár 50 milliárd dolláros katonai segélycsomagról Ukrajna számára, amelyet részben a befagyasztott orosz vagyonból származó kamatbevételek finanszíroznának.

Az amerikai fegyverszállításoknak köszönhetően Ukrajna már a közeljövőben is képes lesz feltartóztatni az orosz hadsereg támadásait, de Sullivan szerint ellentámadásról még nem lehet beszélni. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban jelezte, hogy bár van tervük egy ellentámadásra, annak megvalósítása nyugati támogatástól függ.