Több száz teknősfióka sodródott partra Fokvárosnál

Extrém viharok következtében több mint 500 teknősfióka sodródott partra Fokváros térségében, ahol önkéntesek is segítenek az állatok megmentésében.

A vihar sújtotta területen a legtöbb partra sodródott teknősfióka a védett álcserepesteknős fajtájába tartozik. Ezek a fiatal állatok normális körülmények között az óceánban kellene, hogy időt töltsenek, azonban most kénytelenek az első hónapjaikat a fokvárosi Two Oceans Aquarium védelmi központjában eltölteni. A beérkezett mintegy 530 beteg és sérült teknősfióka közül 400-at terveznek rehabilitálni, míg a többit más akváriumokba szándékoznak áthelyezni.

A teknősfiókák életük kezdetén teljesen önállóak, és a parttól a vízbe kell eljutniuk, hogy ott boldoguljanak. Dél-Afrikában az álcserepesteknősök a partvidék északkeleti részén kelnek ki, ami távol esik Fokvárostól. A mostani esetben a partra sodródott egyedeket valószínűleg egy meleg áramlat ragadta magával és terelte a régióhoz.

Talitha Noble-Trull, a Turtle Conservation Center munkatársa szerint bár a teknősök partra sodródása gyakori jelenség, a Fokváros térségét érintő vihar nem számít megszokottnak. A központba általában csak néhány, vagy legfeljebb száz fióka érkezik a kikelésüket követő hónapokban, azonban most két hét alatt több mint 500 egyed került be, ami jóval meghaladja az intézmény normál befogadóképességét, ami 150 teknős.

Noble-Trull becslése szerint egy teknős teljes felépülése körülbelül 500 dollárba kerülhet, és jelenleg önkénteseket toboroznak a központba, hogy segítsenek az akvárium munkájában. Több állat intenzív ápolásra szorul.

A kezelt teknősök közül sokan apró műanyagdarabokat nyeltek le, amelyek között olyan nagy darabok is voltak, mint egy köröm. A szakemberek szerint ritkán látnak ilyen mértékű bizonyítékot az óceáni szennyezésre. Noble-Trull hangsúlyozta, hogy fontos az adatok összegyűjtése és rögzítése, mivel a teknősök a puha és kemény műanyag apró darabkáit gyakran fogyasztják el az óceánokban.