A katalánok több mint 40 százaléka függetlenedne

A DYM közvélemény-kutató intézet legújabb felmérése szerint a katalánok 41 százaléka támogatja az autonóm tartomány függetlenedését Spanyolországtól. Az elszakadást pártolók aránya az elmúlt években nem mutatott jelentős változást, az függetlenség ellenzői maradtak többségben az elmúlt öt év felméréseiben.

A katalánok többsége, 60 százaléka szeretné, ha népszavazást tartanának a függetlenség kérdéséről. Ez azt jelzi, hogy a lakosság jelentős része még mindig fontosnak tartja a téma demokratikus úton történő eldöntését.

Carles Puigdemont, aki a 2017-es, alkotmányellenesnek nyilvánított önrendelkezési népszavazás után Brüsszelbe emigrált, továbbra is népszerű a katalánok körében. A felmérésben részt vevők 32 százaléka szeretné, ha ismét ő lenne a régió elnöke.

Az amnesztiatörvény, amely az akkori eseményekben részt vevő szeparatista katalán politikusok és aktivisták számára biztosítana közkegyelmet, és amelyet jelenleg a spanyol parlament felsőháza tárgyal, szintén széles körű támogatást élvez. A válaszadók 55,8 százaléka áll a törvény mellett.

A felmérés időzítése is fontos, hiszen a hét végén helyhatósági választásokat rendeznek a tartományban, ami újabb politikai dinamikát hozhat a katalán függetlenségi mozgalom számára.