A használt mikroautók előnyei és hátrányai

A városi közlekedésben a mikroautók okos megoldást jelentenek, de a gyártók hozamkeresése miatt eltűnnek a piacról. Ennek ellenére a fenntartásuk könnyű, és a használtautó-piacon kedvező áron hozzájuthatunk alacsony kilométeróra-állású, jól karbantartott példányokhoz.

A mikroautók előnyei közé tartozik a praktikus méret, amely megkönnyíti a parkolást, valamint a karbantartási és javítási költségek alacsony szintje. A használtautó árak enyhülése révén a 100 ezer kilométer alatti óraállással rendelkező példányok már pár millió forintért elérhetők.

A Ford Ka+ a B platformra épül, amely nagyobb teret és jobb kivitelezést biztosít. Az európai piacra optimalizálták a futóművet és a szigetelést, így a Ka+ agilis kezelhetőséggel és bőséges belső térrel rendelkezik. Az Active változat két centiméterrel megemelt crossover, a 2018-as facelift pedig új fényszórókat és start-stop funkciót hozott. A Ka+ gyenge pontjai közé tartozik a biztonsági felszereltség hiánya és a benzinmotorok nem túl erős teljesítménye. A négyhengeres dízelmotor viszont magabiztosabb, és a modell jól teljesít a műszaki vizsgán, bár a rozsda problémát jelenthet.

Az Up a Volkswagen ikonikus Lupo méreteihez tér vissza, és a Skoda Citigo és a Seat Mii "új mini családjába" tartozik. A dobozos kialakítás miatt bőséges helyet kínál, és a legtöbb vásárló a négyajtós modellt választja. Az Up egyetlen motorral rendelkezik, amely hatféle teljesítményszinten érhető el, és a 60 lóerős szívómotor általában elegendő. Az automatizált kézi sebességváltó meghibásodásai és a műszerfalon megjelenő sebességváltó jelzőfénye jelenthet problémát, de a 2014-es ráncfelvarrással a legtöbb gyermekbetegséget kiküszöbölték.

A Hyundai i10 a jó helykihasználásával és a széles körű felszereltségével nyűgözi le a vásárlót. Az i10 kézi váltósként agilisabb és hatékonyabb, de az Auto Bild 100 ezer kilométeres tartóstesztjén a kuplungja többször is meghibásodott. A műszaki vizsgán közepes pontszámot kapott, a fékrendszerben és a futóműben gyakrabban találtak hibát, és az olajvesztésre is érdemes odafigyelni.