Magyar-örmény diplomáciai kapcsolatok fejlődése

Magyarország és Örményország nagykövetséget nyit egymás fővárosában, ami a diplomáciai kapcsolatok másfél évvel ezelőtti helyreállítása óta a viszony javulásának újabb jele – jelentette be Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, hogy Magyarország és Örményország nagykövetséget nyit egymás fővárosában, amely a két ország közötti kapcsolatok javulásának fontos lépése a diplomáciai viszonyok 2022 decemberében történt helyreállítása óta. A miniszter kiemelte, hogy az örmény külügyminiszterrel, Ararat Mirzojannal tartott közös sajtótájékoztatón hangsúlyozta, az utóbbi tizenöt évben nem volt példa hasonló látogatásra.

A két ország közötti gyakorlati előrelépésekről is szó esett, amelyek mindkét fél gazdaságának és állampolgárainak előnyére váltak. Szijjártó Péter beszámolt arról is, hogy a gazdasági és külügyi együttműködésről megállapodást írtak alá, amelynek keretében gazdasági vegyes bizottság jön létre a kapcsolatok további erősítésére.

A miniszter üdvözölte a kétoldalú kereskedelmi forgalom növekedését, amely a tavalyi évben rekordot döntött, és kiemelte a magyar gyógyszeripari cégek örmény piacon való egyre aktívabb szerepvállalását. Ezen felül bejelentette, hogy a Wizz Air légitársaság jóvoltából júliustól közvetlen légijárat indítására kerül sor a két főváros között.

Szijjártó Péter a keresztény közösség fontosságát is kiemelte, amely az örmény-magyar együttműködés alapját képezi, és tájékoztatott a kormány által nyújtott támogatásokról, amelyek az Örményországba visszatelepülő családok helyzetén javítanak. A kormány 180 millió forinttal támogatott kb. 1500 örmény családot az országba való visszatérésükben, és most úgy döntött, további 300 millió forint támogatást biztosít a Máltai Szeretetszolgálattal, a Katolikus Karitásszal, az Örmény Vöröskereszttel együttműködve. Továbbá bejelentette, hogy 1200 örmény gyermek és kísérőik számára nyári táborozást biztosítanak Magyarországon, valamint harminc örmény hallgatónak ösztöndíjat adnak magyarországi egyetemeken.

A miniszter megemlítette, hogy a legutóbbi népszámlálás szerint Magyarországon 4200-an vallották magukat örménynek, és hogy a kormány európai uniós elnöksége alatt is szándékozik dolgozni az örmény-magyar kapcsolatok fejlesztésén. Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Magyarország a Kaukázusban is a konfliktusok békés rendezésének híve, és üdvözölte az örmény és azeri politikai vezetők felelősségteljes lépéseit a térség hosszú távú békéjének biztosítása érdekében. A magyar külügyminiszter hozzátette, hogy Magyarország öt örmény hadifogoly hazaengedésében is segített.

A magyar-örmény kapcsolatok fejlődésének hátterében az áll, hogy Örményország 2012-ben megszakította a diplomáciai kapcsolatot Magyarországgal, miután Magyarország kiadta Ramil Safarovot Azerbajdzsánnak, aki 2004-ben meggyilkolta örmény katonatársát, és Azerbajdzsánban szabadon engedték, háborús hősként ünnepelve. Az Emberi Jogok Európai Bírósága 2020-ban elmarasztalta Azerbajdzsánt azért, mert nem zárta börtönbe a Magyarországon gyilkosságért elítélt Safarovot, de arra nem kötelezte, hogy ezt tegye meg.

A Magyarországon élő örmény kisebbség támogatásáról is szó esett, amelynek keretében összesen kétmilliárd forintos segítséget nyújt a magyar kormány.

Nyitóképünk archív, 2023. októberében készült Jerevánban.