A Budapest környéki és nyugat-dunántúliak tartják a legtöbb autót Magyarországon

Bécs és Berlin Európa autómentes nagyvárosainak példáját mutatja, míg Magyarországon a Budapest mellett élők és a nyugat-dunántúliak rendelkeznek a legtöbb autóval. Az Eurostat által készített térkép szerint az Európai Unióban ezer lakosra átlagosan 560 autó jut.

Az Eurostat adatai alapján a tíz legautósabb régió közül hat Olaszországban található, az élen az Aosta-völgy áll, ahol ezer emberre 2339 autó jut, Trento megyében 1431, Bolzanóban pedig 935 autó jut ezer lakosra. Ezek az adatok azt jelzik, hogy az EU-ban csak két helyen haladja meg az autók száma az emberekét, de ez a statisztika a gyerekeket is figyelembe veszi.

A legkevésbé motorizált régiók között négy görög terület, két francia tengerentúli terület és két román régió található, ahol a szegénység miatt kevés az autó. Ezzel szemben Bécsben és Berlinben, ahol ezer lakosra 366, illetve 330 autó jut, a kevés autó inkább a jobb közlekedési alternatívák meglétének köszönhető.

Magyarországon a nyugat-dunántúliak birtokolják a legtöbb autót ezer főre vetítve (469), Pest megye követi őket 465 autóval, a Közép-Dunántúlon 448, a Dél-Dunántúlon 429, míg Budapest 425 autóval csak az országos rangsor középmezőnyében található. A Dél-Alföldön szintén hasonló a helyzet 424 autóval, míg Észak-Magyarországban 382, az Észak-Alföldön pedig 378 autó jut ezer lakosra.

Budapest autós helyzete különösen érdekes, mivel a főváros nem szerepel az országos dobogón, és Pest megye magas autószáma arra utal, hogy az agglomerációból bejárók jelentősen hozzájárulnak a fővárosi forgalom sűrűségéhez.

A környező országok fővárosai közül Budapestnél csak Bécs rendelkezik kevesebb autóval, míg Prága, Varsó, Pozsony, Bukarest és Zágráb lakói több autót tartanak.