A szakszervezetek is részesülhetnének az szja 1 százalékából

Tordai Bence, a Párbeszéd – Zöldek politikusa javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, amely szerint a szakszervezetek is jogosultak lennének a személyi jövedelemadó 1 százalékának fogadására.

A javaslat értelmében az adófizetők továbbra is három 1%-os kedvezményezett közül választhatnának: a civil szervezetek és egyházak mellett a szakszervezetek is bekerülnének a támogathatók körébe. A meglévő kedvezményezettiek jogai nem sérülnének, hiszen az eddigi rendszer változatlanul működne tovább.

A munkavállalói érdekképviseletek a Civil törvény által meghatározott feltételek mellett részesülhetnének az adó 1%-ából, hasonlóan a jelenlegi kedvezményezettekhez.

Tordai Bence kiemelte a szakszervezetek fontosságát a modern gazdaságokban, és azt, hogy az erős, anyagilag független szakszervezetek hozzájárulhatnak a munkavállalók kiszolgáltatottságának csökkentéséhez. A politikus szerint Magyarországon a szakszervezetek jogai csorbulnak, és a szervezetek meggyengültek, ami a bérszínvonalban is megmutatkozik.

Tordai Bence hivatkozott az Eurostat 2023-as adataira, amelyek szerint a romániai bérek vásárlóerő-paritáson számítva megelőzték a magyar béreket, és Magyarország már csak Lettország, Bulgária és Szlovákia mögött helyezkedik el ebben a tekintetben.

A javaslatot benyújtó politikus szerint a bérszínvonal emelkedéséhez szükség van az erősebb szakszervezetekre, amelyek támogatását az szja 1 százalékának lehetősége jelentősen elősegíthetné.