Az Egyesült Államok megvizsgálja a Hamász tűzszüneti javaslatát

Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője bejelentette, hogy Washington még nem alakított ki álláspontot a Hamász tűzszüneti javaslatával kapcsolatban, mivel jelenleg is annak elemzése folyik.

Miller elmondta, hogy az Egyesült Államoknak szüksége van időre a javaslat teljes körű áttekintéséhez, mielőtt értékelné azt. „Megerősíthetem, hogy a Hamász küldött egy választ. Ezt a választ most felülvizsgáljuk, és megvitatjuk a térségbeli partnereinkkel” – mondta a szóvivő. Azonban nem részletezte, hogy a Hamász az Egyesült Államok által jóváhagyott tűzszüneti megállapodást, vagy egy attól eltérő javaslatot fogadott-e el[^al-Dzsazíra].

A szóvivő hozzátette, hogy a CIA igazgatója, Burns a térségben tartózkodik, és aktívan foglalkozik a helyzettel. „Mint tudják, Burns igazgató a térségben van, és folyamatosan ezen dolgozik. Az elkövetkező órákban megvitatjuk a választ partnereinkkel” – közölte Miller[^al-Dzsazíra].

Joe Biden amerikai elnök telefonon erősítette meg Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek, hogy az Egyesült Államok nem támogat átfogó katonai akciót a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban. A Fehér Ház szerint kizárólag korlátozott és célzott hadműveletről lehet szó a dél-gázai városnál.

A Fehér Ház közlése szerint az izraeli kormányfő egyetértett azzal, hogy Izrael felől a Kerem Salom-i átkelőt nyitva kell tartani a palesztinoknak szánt humanitárius szállítmányok előtt a Gázai övezet irányába.

A megbeszélésen Joe Biden megemlékezett az izraeli Holokauszt Emlékezet Napjáról, és egyetértett abban is, hogy erőteljesen fel kell lépni az antiszemitizmussal és a „gyűlöletalapú erőszak” minden formájával szemben.

Matthew Miller a hétfői sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy az amerikai adminisztráció nem támogat nagyszabású katonai akciót, és eddig nem látott olyan humanitárius tervet izraeli részről, amely hiteles és végrehajtható lenne. Megjegyezte, hogy az Egyesült Államok eljuttatott az izraeli kormányhoz olyan javaslatot, amely korlátozott és célzott hadműveletről szól Rafah esetében, de Izrael eddig nyilvánossá vált terveiben ezek nem köszönnek vissza.

Miller hangsúlyozta, hogy a Hamász tűzszüneti tervre vonatkozó hétfői beleegyező válaszát az amerikai kormány tanulmányozza és megvitatja partnereivel. Hozzátette, hogy Robert Burns, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója a Közel-Keleten tartózkodik, és egyeztet a tűzszünettel kapcsolatban is.