Nyolcezer zsák szemetet gyűjtöttek össze a magyar erdőkből

Negyedik alkalommal került megrendezésre a "Tavaszi nagytakarítás – Takarítsuk ki együtt a természetet!" kampány, mely során 8000 darab 200 literes szemeteszsákba több mint 1500 köbméter hulladékot gyűjtöttek össze az ország erdőiben.

Az MTI Aktív Magyarországért közleménye alapján idén március 21. és április 22. között zajlott az akció, amelyben több száz önkéntes vett részt. A kampányhoz 69 szervezet csatlakozott, és 85 túrán keresztül tisztították meg az erdőket a szeméttől.

Az erdők nemzetközi napjától a Föld napjáig tartó kezdeményezéshez állami erdészetek, nemzeti parkok, önkormányzatok, civil szervezetek és piaci szereplők is csatlakoztak. A szervezők kiemelték, hogy a természet tisztán tartása mellett a szemléletformálás és a hulladék megelőzése is a kampány fő céljai közé tartozik. Hangsúlyozták, hogy ideális esetben nem lenne szükség szemetet szedni, ha azt senki sem dobja el.

A szervezők szerint a Tavaszi nagytakarítás kampány hosszú távon akkor válik okafogyottá, ha már nem lesz szükség a természet megtisztítására. A hulladékgyűjtés csupán a probléma tüneti kezelése, ezért a legfontosabb a hulladék természetbe kerülésének megelőzése, a közgondolkodás átalakítása és az önkéntesek folyamatos bevonása.