Komárom-Esztergom megye választási helyzete: Fideszes dominancia és ellenzéki széthúzás

Komárom-Esztergom megyében a Fidesz 2010 óta erősíti pozícióit, bár a megye korábban nem számított a párt erősségének. Az ellenzék helyzete az utóbbi időben szétesőben van, és a június 9-i önkormányzati választásokon is felaprózódott erőkkel vesznek részt.

A megye székhelye, Tatabánya, az ipari múltjával és Esztergommal, a római katolikus egyház központjaként is ismert városával, egyfajta rivális kapcsolatban áll. A megye gazdasági helyzete kedvező, az egy főre eső átlagos jövedelmek alapján Budapest és Pest megye után a harmadik legjobbmódú területnek számít Magyarországon. A népességfogyás is elmarad az országos trendektől, így demográfiai szempontból is előnyös helyzetben van.

A politikai viszonyok tekintetében a rendszerváltás óta változatos képet mutat a megye. Az 1990-es években az SZDSZ és az MDF, majd a Horn Gyula vezette MSZP dominált, de az első Orbán-kormány idején már az ellenzékben találták magukat a szocialisták. A Fidesz a 2000-es években kezdett el erősödni, és olyan politikusok kerültek előtérbe, mint Latorcai János és Völner Pál, akik jelentős szerepet játszottak a megye politikai életében.

A Fidesz 2010-es hatalomra kerülése után a megyében is megszilárdította helyzetét, és az MSZP jelentős szavazatvesztést szenvedett el. A baloldali pártok összeomlása már a 2009-es EP választásokon is megmutatkozott. A Fidesz jelöltjei, akik korábban vereséget szenvedtek, 2010-ben már győztesek lettek, és a párt azóta is megtartotta vezető szerepét a megyében.

Meggyes Tamás, Esztergom egykori polgármestere, botrányok sorozatával került az országos hírekbe, és 2010-ben vereséget szenvedett az önkormányzati választásokon. Völner Pál, aki Orbán Viktor katonatársa volt, 2014-ben és 2018-ban is megnyerte az esztergomi választókerületet, de a Völner-Schadl ügy miatt új jelöltet kellett állítania a Fidesznek.

Tatabányán a helyi politikai viszonyok bonyolultak. Bencsik János, aki korábban az SZDSZ színeiben, majd a Fidesz képviseletében volt polgármester, 2010 után már nem indult, helyét Schmidt Csaba vette át. Az ellenzék 2019-ben Szücsné Posztovics Ilonával győzött, de a városvezetés nehéz helyzetbe került az ellenzéki képviselők széthúzása miatt.

A mostani választásokon a baloldali "szakadár" politikusok egy civil szervezet logója alatt indulnak, és a Fidesz is változásokat eszközölt, mivel három korábbi győztes jelöltje nem indul újra. Esztergomban a Fidesz dominanciája várhatóan fennmarad, mivel Hernádi Ádám már 2019-ben is meggyőző győzelmet aratott.

Tatán a helyzet izgalmas lehet, ahol a Fidesz hosszú ideje van hatalmon. A városban tervezett szálloda beruházás elleni tiltakozások és a népszavazás eredményei Michl József polgármester pozícióját ingatottá tehetik. A tiltakozások egyik vezéralakja, Szalay Ildikó, és a FÜGE támogatásával induló jelöltek versenye tovább bonyolítja a helyzetet, és kérdésessé teszi, hogy a városban milyen irányba mozdulnak el a politikai erőviszonyok.