Változékony hétvége: gomolyfelhők és melegrekordok nélküli hőhullám

Meleg, de nem csapadékmentes lesz a hétvége: a legmelegebb tájakon 27-28 fokot mérhetünk, de a melegrekordok megdőlésére nem kell számítani.

A hétvége időjárása kellemes meleggel kecsegtet, de a záporok és zivatarok lehetősége miatt nem lehet teljesen csapadékmentesre számítani. Szombaton a Dunántúlon reggel még több felhőre és helyenként esőre, záporra kell készülni, azonban a nap folyamán itt is egyre több napsütés várható.

A gomolyfelhők megnövekedése miatt szórványosan, főleg a Dunától keletre, záporok és helyenként zivatarok alakulhatnak ki. A Dunántúlon a szél is erősebb lehet, a hőmérséklet pedig 22-27 fok között alakul, bár a szeles időjárás miatt itt éppen, hogy csak elérjük, legfeljebb 1-2 fokkal lépjük át a 20 fokot.

Vasárnap a fátyolfelhők és gomolyfelhők zavarhatják meg a napsütést, de a délies szél megélénkülésével a hőmérséklet ismét kora nyárias értékeket érhet el, délen és délkeleten akár 27-28 fokig is melegedhet a levegő. A záporok és zivatarok, amelyek elsősorban északon, valamint a középső és délkeleti tájakon alakulhatnak ki nagyobb számban, átmenetileg hűvösebbé és fülledtebbé tehetik a levegőt.

Az Időkép előrejelzése szerint bár a szabadtéri programok, mint túrázás vagy kerti grillezés tervezhetőek, figyelembe kell venni, hogy egy-egy zápor vagy zivatar rövid időre megszakíthatja ezeket a terveket. Az elmúlt napokban a Dunántúl jórésze kiadós öntözést kapott, 20-30 mm-nél több esett helyenként, és egy-egy kiadós zivatar az ország közepére is ledobott hasonló mennyiséget. Májusban az átlag csapadékmennyiség 60-65 mm, aminek a fele bőven meglett például Váralján, Kaposszerdahelyen és Mohácson. Ugyanakkor a HungaroMet agrometeorológiai előrejelzése szerint a február eleje óta lehullott csapadékmennyiség hazánk délkeleti felén 30-60 mm-es hiányt mutat az ilyenkor szokásos mennyiséghez képest.

Május elején Magyarország a legmelegebb Közép-Európában, még a horvát és olasz tengerpartokon is hűvösebb van jelenleg, mint nálunk. A Duna vonala és az attól keletre, északkeletre eső területek a legforróbbak, sok helyen 26-28 fokot mutatnak a hőmérők. Melegrekord azonban biztosan nem fog dőlni, hat évvel ezelőtt ugyanis Edelényben egészen 32,3 fokig kúszott fel a hőmérők higanyszála.

Hétfőn a fátyol- és gomolyfelhők mellett nagyrészt napos idő várható, északon, északkeleten helyenként zápor, zivatar alakulhat ki. A hajnali 8, 15 fokról 24 és 28 fok közé melegszik fel a levegő.

Kedden már nagyobb területen erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett főként az északi vidékek fölött vastagabb felhőtömbök is megjelenhetnek, és egyre többfelé várható zápor, zivatar. A minimum-hőmérséklet 10 és 17 fok között alakul, délután pedig általában 22 és 28 fok közötti értékekre számíthatunk.

Szerdán a fölöttünk vonuló vastagabb felhőtömbök mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, csak kevés napsütés valószínű. Az ország több pontján számíthatunk esőre, záporesőre, zivatarra. A legalacsonyabb hajnali hőmérséklet 10 és 17 fok között alakul, a csúcsérték pedig általában 15 és 22 fok között várható, de délen, délkeleten ennél egy-két fokkal melegebb is lehet.