Mesterséges intelligencia mérnökök az idővel versenyben

A mesterséges intelligencia (AI) területén dolgozó mérnökök jelentős túlórákat kénytelenek vállalni, miközben a fejlesztett funkcióik gyakran háttérbe szorulnak a vállalatok által preferált más projektek miatt – számolt be a CNBC.

A fejlesztők arról számoltak be, hogy a projektjeik nagy részét lefújják, miközben irreális mennyiségű túlórát kell vállalniuk, sokszor értelmetlenül. Egy névtelenséget kérő Amazon mérnök például arról számolt be, hogy nem ritka az éjszakai munka, amikor is kollégáival együtt kell az AI funkciós szoftverek egyes aspektusait javítaniuk.

A Google és a Microsoft AI mérnökei is hasonló nyomás alatt állnak, hiszen óriási a verseny a piacra dobni kívánt új eszközök terén, és nem maradhatnak le a vetélytársaiktól. A mérnökök mellett más területeken dolgozók is megerősítették, hogy munkájuk egyre inkább a befektetői igények kielégítésére koncentrálódik, a felhasználók valós problémáinak megoldása helyett.

Több mérnök is elmondta, hogy a gyorsaság érdekében a munkáltatóik gyakran áthelyezik őket az AI csapatokhoz, anélkül, hogy elegendő időt biztosítanának a képzésre vagy a programok megértésére. Emellett sokan jelezték, hogy a gyorsaság prioritása miatt a munkáltatóik figyelmen kívül hagyják a felügyeleti aggályokat, a mesterséges intelligencia éghajlatra gyakorolt hatását és más potenciális károkat is.