Tolnai gyermekotthonban történt visszaélések

Pénzzel, cigaretta, telefon- és internet-hozzáférés ígéretével csábított magához gyerekeket egy tolnai gyermekotthon volt karbantartója, akit most pedofíliával vádolnak. A Hvg360 szerint a gyanúsított férfi a gyermekotthonban élő 12-18 éves, drogfüggő és indulatkezelési problémákkal küzdő fiúkat csalta lakására, ahol a visszaélések történhettek.

Az intézményben korábban is előfordultak bántalmazások; 2018-19-ben egy gyerekfelügyelő beavatási szertartást alkalmazott, akit a bíróság 2022-ben felfüggesztett büntetésre ítélt. A gyermekotthon vezetője megerősítette, hogy néhány évvel ezelőtt az otthonban lakó egyik gyerek kiment az alkalmilag foglalkoztatott villanyszerelőhöz, akkor történhetett a szexuális abúzus.

Sándor Zoltán, az otthont fenntartó Bezerédj-Kastélyterápia Alapítvány alapítója elmondta, hogy az abúzus egy alkalmilag foglalkoztatott villanyszerelő lakásán történhetett, miután egy otthonban lakó gyerek kiment hozzá. A feljelentés megtörtént, de Sándor nem emlékszik pontosan az esetre, és azt állítja, hogy az intézmény nem kapott tájékoztatást a büntetőügyekről, még akkor sem, ha maga az intézményvezető tette meg a feljelentést.

A helyi rendőrség tájékoztatása szerint az elmúlt öt évben tizenhárom büntetőeljárás indult az otthonban szeméremsértés vagy más szexuális bűncselekmény gyanújával. A Hvg360 valószínűsíti, hogy ezek többsége a gyermekek egymás közti bántalmazása miatt indult, és a villanyszerelő esetét nem is sorolták közéjük, mert az nem az otthon területén történt.

A gyermekjogi képviselői hálózat helyi munkatársát a lap megpróbálta elérni, de a hívásokat nem fogadták, pedig a fiataloknak is ezen a számon kellene jelenteniük, ha problémájuk van. Sándor Zoltán arra is panaszkodott, hogy a pedofil bűnelkövetőkkel szemben 2021-ben hozott szigorúbb szabályok miatt tilos az otthonokban a gyermekek szexuális felvilágosítása, ami szerinte „óriási károkat okoz”.

Az Országgyűlés 2021. június 15-én fogadta el a melegellenessé eltérített pedofilellenes törvényt, amit a bicskei gyermekotthonban kirobbant botrány miatt tovább szigorítanak. Több civil szervezet is azt mondta: ez téves irány, mert a durvább ellenőrzés a büntetés logikáját követi ahelyett, hogy valóban támogatná a gyerekvédelmet.