A Fidesz vezeti a Publicus felmérését, szoros a verseny a második helyért

A Publicus Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a Fidesz–KDNP listája 30 százalékos támogatottsággal vezet, míg a DK–MSZP–Párbeszéd szövetség és a Tisza Párt egyaránt 16-16 százalékon áll.

A felmérés eredményei alapján a Mi Hazánk listáját 3 százalék, a Momentumot és a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot 2-2 százalék támogatná, az LMP és a Jobbik pedig 1-1 százalékos eredménnyel képviseltetné magát az Európai Parlamentben. A Nép Pártja Mozgalomnak nem sikerült összegyűjtenie a szükséges 20 ezer érvényes ajánlást, így nem indulhat az EP-választáson, mivel a Nemzeti Választási Iroda 400 ajánlást érvénytelenített, így csak 19 900 maradt.

Pulai András, a Publicus Intézet igazgatója megjegyezte, hogy a kegyelmi botrány hatására növekedett a bizonytalan szavazók aránya, és bár egyesek a Tisza Párthoz vonzódnak, nem állítható egyértelműen, hogy ez a párt a kormánypártok támogatóitól csábítana el szavazókat. Úgy véli, a kisebb pártok lehetnek a fő vesztesei a jelenlegi helyzetnek, különösen a Momentum Mozgalom, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Mi Hazánk és a Mindenki Magyarországa Mozgalom.

A Publicus adatait telefonos megkérdezés alapján, április 26. és 30. között gyűjtötte, ezer szavazókorú ember bevonásával. A minta nem, életkor és iskolázottság szerint reprezentatív, így a népesség összetételét tükrözi, a mintavételi hiba pedig plusz-mínusz 3,1 százalékpont.

A biztos szavazó listaválasztók körében a Fidesz-KDNP EP-listája 42, a baloldali összefogás pártjaié 24, a Tisza Párté pedig 23 százalékon áll. A Publicus a Mi Hazánk listájának támogatottságát 4, a Momentumét 3, a Kétfarkú Kutya Pártét 2, az LMP-jét és Jobbikét 1–1 százalékra mérte. Az ellenzéki szavazók 49 százaléka választaná a DK-MSZP-Párbeszéd jelöltjeit, 20 százalék a Magyar Péter által vezetett listára szavazna, míg a Momentum listájára 5 százalék szavazna.

A kutatás szerint a DK–MSZP–Párbeszéd lista Budapesten sokkal jobban áll, mint a Tisza Párté: míg az előbbire a válaszadók 29, az utóbbira csak 8 százalék szavazna. Sokkal kiegyenlítettebb a küzdelem vidéken, ahol a Magyar által vezetett EP-listára már többen szavaznának, mint az ellenzéki összefogás pártjaira. A megyeszékhelyeken a DK–MSZP–Párbeszéd–lista támogatottsága 16 százalék szemben a Tisza 18 százalékával, a városokban ez az arány 13–19 százalék, míg a községekben 15–17.

A biztos szavazók körében az ellenzéki összefogás jobban áll Budapesten a kormánypártoknál: míg előbbi listájára 37 százalék, utóbbira 33 százalék adná le a voksát, a Tiszára 11 százalék, a Momentumra 10 százalék szavazna. Ugyanakkor a biztos szavazók körében is jobban áll vidéken Magyar Péter pártja, mint a DK–MSZP–Párbeszéd szövetség.

A Publicus Intézet igazgatója a korábbiaknál magasabb, 50 százalékhoz közelítő részvételt vár országosan a június 9-i választáson. A Medián friss közvélemény-kutatása szerint Magyar Péteré a legerősebb ellenzéki párt, a Fidesz pedig mélyponton van. A Nemzeti Választási Iroda honlapja szerint 13 listára lehet majd szavazni június 9-én, mivel a Nép Pártján kívül többek között a Megoldás Mozgalom, a 2RK Párt, a Mindenki Magyarországa Néppárt és az Új Alternatíva Párt is leadta az ajánlásait. Jakab Péter, a Nép Pártja Mozgalom elnöke bejelentette, hogy pártja nem vesz részt az Európai Parlamenti választáson, mivel a Nemzeti Választási Iroda érvénytelenítette az összegyűjtött 20 300 ajánlásból 400-at, így a párt nem érte el a szükséges 20 ezer érvényes ajánlást.