Dánia enyhíti az abortusztörvényt

Dánia ötven év után először enyhíti az abortusztörvényét, lehetővé téve a nők számára, hogy a terhesség 18. hetéig megszakíthassák. Az új szabályok értelmében a korábbi 12 hetes határidőt 18 hétre emelik. A változások részeként a 15-17 éves korosztály számára is lehetővé válik a szülői beleegyezés nélküli abortusz.

A dán kormány és négy másik párt – a Szocialista Néppárt, a Vörös-zöld Szövetség, a Dán Szociálliberális Párt és az Alternatíva – közötti megállapodás értelmében jönnek létre az új szabályok. Az országban az abortuszhoz való jogot 1973-ban vezették be, amikor még minden abortusz sebészeti beavatkozást igényelt, és a 12 hét utáni beavatkozások nagyobb komplikációk kockázatával jártak.

Az egészségügyi minisztérium szerint az elmúlt évtizedekben sok minden megváltozott, és az abortuszra vonatkozó szabályoknak haladniuk kell a korral. A változtatások célja, hogy megerősítsék a nők önrendelkezési jogát, és csökkentsék a helyi különbségeket az abortuszhoz való hozzáférésben. Ennek érdekében az öt regionális abortuszkonzultációt egy új, országos abortuszbizottság váltja fel.

Marie Bjerre, a dán digitalizációs és nemek közötti egyenlőségért felelős miniszter, a változásokat a nők szabadságának és egyenlőségének történelmi napjaként értékelte. Sophie Lohde, a dán bel- és egészségügyi miniszter pedig hangsúlyozta, hogy az abortuszra vonatkozó szabályoknak idővel kell haladniuk, és az új szabályokkal erősítik a nők önrendelkezési jogát.