Új érettségi formátum a magyar vizsgákon

Idén debütál az új érettségi, amely a Nat2020 követelményrendszeréhez igazodik, és számottevő változásokat hoz a magyar nyelv és irodalom tesztjeiben.

A középszintű írásbeli vizsgán egy új feladattípus kerül bevezetésre, amely a tárgyi tudásra fókuszál, és az irodalmi feladatlap keretében 20 pontot ér. Keisz Ágoston magyartanár szerint fontos a tárgyi tudás, de a követelményeknek nem a magolást kellene ösztönözniük. A szövegértési részben új elemként jelenhetnek meg grammatikai kérdések, míg az esszéírás során a diákok választhatnak a műelemzés és a témakifejtő esszé között.

Az esszéért járó 40 pontból 30 a tartalmi elemzésre, 10 pedig a nyelvi megformálásra osztható. Az írásbeli vizsgán a helyesírási hibákért és a rendezetlen külalakért összesen 10 pont levonható. A szóbeli vizsga változásai között szerepel, hogy új szerzők kerültek be a kötelezően tárgyalandók közé, mint például Vörösmarty, Mikszáth, Jókai és Herczeg Ferenc.

Keisz Ágoston szerint a szóbeli vizsga témái között nincs sok újdonság, de például a régi magyar irodalomból származó tétel és a határon túli szerzők beemelése pozitív változás. A tanár továbbra is meghatározhatja a szóbeli vizsga szempontjait, ami érdekes helyzeteket teremthet, például Herczeg Ferenc műveinek értelmezésében.

A magyartanár szerint az új formátum miatt várhatóan romlani fognak az eredmények, és bár nehéz pontosan megjósolni, mennyivel, de akár 10-15 százalékos csökkenés sem kizárt. Az írásbeli eredmények a választások előtt egy héttel lesznek ismertek, míg a szóbeli vizsgák csak a választások után következnek.