Tizenhárom év börtönt és 16 millió dolláros pénzbüntetést kapott egy ukrán hekker

Az Egyesült Államokban súlyos büntetést szabtak ki a REVil nevű hekkercsoport egyik kulcsfigurájára, a 24 éves Jaroszlav Vaszinszkijre, aki 13 év 7 hónap börtönbüntetést és több mint 16 millió dollár pénzbüntetést kapott.

Vaszinszkij, aki a zsarolóvírusokban utazó ukrán hekkercsoport tagja volt, durván 2500 zsarolóvírusos támadásban vett részt, és körülbelül 700 millió dollárt követelt az áldozataitól. A támadások során nem csak titkosították az áldozatok számítógépén tárolt adatokat, hanem azok egy részét el is lopták, így duplán zsarolva őket: a fizetés elmaradása esetén az érzékeny adatok közzétételével fenyegetőztek.

Az elfogására 2021 októberében került sor az ukrán-lengyel határon, az FBI és nemzetközi partnerei együttműködésének köszönhetően, majd 2022 márciusában kiadták őt Amerikának. Vaszinszkij Dallasban tizenegy vádpontban ismerte el bűnösségét.

Az igazságügyi minisztérium a kizsarolt pénzek utolsó részletét is megkapta, amely tartalmazza közel 40 bitcoint – ami jelenlegi értéken közel 2,5 millió dollárt ér –, valamint 6,1 millió dollár készpénzt, amit Vaszinszkijnek és egy társának fizettek ki.

A REvil csoport elleni további intézkedések keretében az orosz hatóságok 2022 januárjában, az orosz-ukrán háború kitörése előtt 14 tagot vettek őrizetbe. A csoport 2021-ben két jelentős támadást is végrehajtott: május végén a világ legnagyobb húsfeldolgozó vállalatát, a brazil JBS-t érték támadások, júliusban pedig a Kaseya nevű felhős IT-menedzsment szoftvert törték fel, amelyen keresztül világszerte több száz céget fertőztek meg zsarolóvírussal.