A magyar labdarúgás kihívásai a nemzetközi színtéren

A magyar másodosztályú labdarúgók fizetése olyan magas, hogy egy belga élvonalbeli csapat sem engedheti meg magának a szerződtetésüket, állítja Csepregi György, a belga első osztályba frissen feljutó FC Beerschot technikai igazgatója. A magyar utánpótlásrendszer problémáiról és a nemzetközi labdarúgás helyzetéről is beszélt a Football Forum Hungary konferencián.

Csepregi György, aki Békéscsabán kezdte pályafutását, majd a Budapest Honvédnál folytatta, Belgiumban találta meg számításait, ahol jelenleg az FC Beerschot technikai igazgatójaként dolgozik. A magyar labdarúgás utánpótlásának helyzetét elemezve kritikusan nyilatkozott: a Ferencváros ifj. Lisztes Krisztiánjának 10 millió eurós értékesítése kivételnek számít, és szerinte a magyar akadémiáknak évente több tehetséget kellene kitermelniük.

Csepregi szerint a magyar utánpótlásrendszer nem képes folyamatosan olyan fiatalokat feladni a felnőtt mezőnybe, akik nemzetközi szinten is megállnák a helyüket. A belga és holland utánpótlásrendszerrel összehasonlítva, ahol évente jelentős összegekért értékesítenek játékosokat, a magyar rendszer láthatatlan marad. A tao-rendszer és a támogatások miatt az akadémiák komfortzónában vannak, és az edzők gyakran nem a játékosok fejlesztését, hanem saját munkájuk megtartását helyezik előtérbe.

Az akadémiák számának csökkentését javasolja, hogy növeljék a minőséget és a játékosokat komolyabb kihívások elé állítsák. Belgiumban például kevesebb akadémia működik, és a játékosok reggelente a szövetség által kijelölt szakemberekkel gyakorolnak, délután pedig saját klubjuknál készülnek.

Csepregi a magyar másodosztályú labdarúgók fizetési helyzetét is abnormalitásnak tartja, és fizetési sapkát vezetne be, hogy növelje a játékosok motivációját és fejlődési lehetőségeit. A technikai igazgató szerint a magyar labdarúgás helyzetét nemzetközi szemüvegen keresztül vizsgálva számos probléma merül fel, amelyek megoldása elengedhetetlen a nemzetközi sikerhez.

A Football Forum Hungary konferencián Dudás Hunor, a rendezvény főszervezője elmondta, hogy a konferenciát évente tervezik megrendezni, és mindig az aktuális témák kerülnek előtérbe. Az idei konferencia témája a "Kelet és Nyugat találkozása a labdarúgásban" volt, amely Budapest földrajzi központi helyzetét használta ki a két futballkultúra összekapcsolására. A jövőben is hasonlóan aktuális témákkal kívánják megszervezni a konferenciát.