Izraeli túszejtő incidens: Két áldozat sorsa tisztázódott

Izraelben halottnak nyilvánítottak egy októberi túszejtés áldozatát, és egy másik, eddig eltűntnek hitt személy holttestére bukkantak.

Október 7-én történt az a szörnyű esemény, amikor a Hamász terroristái elhurcoltak több izraeli állampolgárt. A Beeri kibuc közössége most pénteken hozta nyilvánosságra, hogy Dror Or, a kibuc egyik tagja már a támadás napján életét vesztette, és a terroristák a holttestét magukkal vitték a Gázai övezetbe.

Dror Or családját is súlyosan érintette a támadás: feleségét megölték, két gyermeküket – egy 13 és egy 17 éveset – túszul ejtették, akiket később, a november végi fegyverszüneti egyezmény révén szabadítottak ki. A harmadik gyermekük, aki az események idején Izrael északi részén tartózkodott, nem sérült meg. Dror Or szakács volt, és a kibucban dolgozott, ahol egy díjnyertes kézműves sajtkészítő műhelyt alapított és vezetett.

A pénteki bejelentések során derült fény arra is, hogy Elijakim Libman, aki egy sivatagi zenei fesztiválon dolgozott biztonsági őrként, és akiről eddig úgy vélték, hogy túszként tartják fogva, valójában meghalt. Holttestét tévedésből egy másik áldozattal együtt temették el. Libman a támadás során a sebesültek segítésére sietett, és családja órákon át reménykedett a túlélésében. Ennek következtében nem 253, hanem 252 élő vagy holt túszt ejtettek október 7-én a gázai iszlamista támadók.

Ez a tragikus esemény ismét ráirányítja a figyelmet a térségben uralkodó feszült helyzetre és a civil áldozatok magas számára. Az izraeli közösségek gyászolják az elhunytakat, és egyben megkönnyebbülést éreznek azokért, akiket sikerült kiszabadítani a fogságból.

A nemzetközi közösség figyelme azonban nem csak a konfliktusokra, hanem a kulturális eseményekre is irányul. A jövő hét kedden kezdődő Eurovíziós Dalfesztivál szervezői bejelentették, hogy fenntartják a jogot arra, hogy a Svédországban rendezendő eseményről eltávolítsanak minden palesztin zászlót és palesztinbarát szimbólumot. Az EBU kommunikációs vezetője, Michelle Roverelli szerint a jegyet váltók csak az eseményen részt vevő országokat jelképező zászlókat, valamint a szivárványszínű zászlót hozhatják magukkal a rendezvényre. A döntés hátterében az áll, hogy az elmúlt hetekben az Izrael és a Hamász között közel hét hónapja tartó háborúra világszerte kirobbant reakciók nagy tüntetéseket szítottak. Az Eurovíziós Dalfesztivált május 7. és 11. között rendezik meg Malmőben, Svédországban.

A nemzetközi közösség figyelmét továbbá felkeltette a húszi lázadók felajánlása, amely szerint Jemenben folytathatják tanulmányaikat azok az egyesült államokbeli diákok, akiket az Izrael-ellenes tüntetésekkel kapcsolatban egyetemük felfüggesztett. Az Egyesült Államokban az utóbbi hetekben több száz egyetemen tartott palesztinbarát megmozdulások során többször erőszakossá váltak a tüntetések, és a részt vevő diákok egy részét felfüggesztették. A húszi lázadók, akiket Irán támogat, hónapok óta támadják a Vörös-tengeren közlekedő hajókat a palesztinok melletti kiállásként.