A háziorvosok nem számíthatnak fel díjat a gyorslabor vizsgálatokért

A Nemzeti Egészségbiztosítás Alapkezelő döntése értelmében a háziorvosok többé nem kérhetnek pénzt a rendelőben elvégzett gyorslabor vizsgálatokért.

Az RTL Híradó riportja alapján a gyorslabor segítségével néhány perc alatt megállapítható, hogy a beteg vírusos vagy bakteriális fertőzéssel küzd, ami hozzájárul az antibiotikumok indokolatlan használatának csökkenéséhez. A vizsgálat anyagköltsége 1000-1500 forint között mozog, amit korábban a betegek, pontosabban a szülők álltak.

Dr. Schuler Zsófia házi gyermekorvos szerint a döntés logikátlan, mivel vannak olyan szolgáltatások, amelyekért a háziorvosok díjat számíthatnak fel, annak ellenére, hogy azok nem jelentenek számukra költséget, mint például egy jogosítványhoz szükséges egészségügyi vizsgálat vagy egy választható védőoltás. Ezzel szemben a gyorslabor vizsgálat, amely fontos és költséges a háziorvosok számára, nem tartható díjkötelesnek.

Az orvos úgy véli, hogy az egészségbiztosítónak kellene finanszíroznia a gyorslabor vizsgálatokat, de ha erre nincs fedezet, akkor legalább engedélyezni kellene, hogy a szülők továbbra is fizethessenek érte.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) álláspontja szerint, ha egy háziorvos saját tulajdonú készülékkel végez vizsgálatot, akkor jogosult lehet térítési díjat kérni, de ez nem érvényes az államilag finanszírozott és kiosztott eszközök használata esetén. Dr. Keczéry Attila, a MOK elnökségi tagja szerint a tiltás oka az lehet, hogy sok rendelő állami támogatással jutott orvosi eszközökhöz. A MOK jelenleg a Belügyminisztériummal és az egészségbiztosítóval is egyeztet a díjtételi táblázat részleteiről.