A válogatott szövetségi kapitánya megoldhatja az őt lebohócozó játékosa problémáját

A magyar jégkorong-válogatott péntek délelőtti jeges edzése alapján Galló Vilmos változatlanul Nemes Mártonnal és Sárpátki Tamással szerepel majd egy támadósorban a házigazda olaszok elleni sorsdöntő mérkőzésen, és úgy tűnik, a szakvezető most már számít rá emberelőnyben is.

Don MacAdam szövetségi kapitány az előző két találkozón alkalmazott támadósorokat játszatta az átmozgató tréningen, de Fejes Nándor hátvéd a románok elleni sérülése miatt nem léphet jégre a tornán. Galló, Nemes és Sárpátki a tréning során együtt gyakoroltak, és Galló az emberelőnyös játéknál is részt vett, ami arra utal, hogy a szövetségi kapitány most már rá is számít ebben a játékelemben.

A támadó korábban kritizálta MacAdamet, mondván, hogy nem megfelelő társakkal játszatja össze, és kihagyta az emberelőnyös ötösből is a románok elleni vereség után. Galló, aki a svéd Linköping csapatától a finn KooKoohoz igazolt nyáron, a japánok és a dél-koreaiak elleni mérkőzéseken már Nemes Mártonnal és Sárpátki Tamással volt egy sorban. A románok elleni meccsen, amikor Sofron István eltiltása miatt nem játszhatott, a szövetségi kapitány megváltoztatta a támadósorokat és a védőpárokat is, így Galló és Sárpátki Szabó Bencével került egy sorba.

Galló, aki a bolzanói világbajnokság eddigi három mérkőzésén egy pontot szerzett, csütörtökön nyilvánosan bocsánatot kért a szövetségi kapitányt ért korábbi kritikáiért. Az olaszok elleni esti mérkőzésen a magyar csapat feljutása is eldőlhet, ehhez a magyaroknak győzniük kell, a szlovénoknak legyőzniük kell Japánt, és a Koreai Köztársaság–Románia mérkőzésnek hosszabbításban kell véget érnie.

A napi program:

  • Koreai Köztársaság–Románia 12.30
  • Szlovénia–Japán 16.00
  • Olaszország–Magyarország 19.30

Az állás szerint Magyarország és Szlovénia 6-6 ponttal állnak (10–5), míg az Olaszország 5, Japán 4, Koreai Köztársaság 3 (9–12), és Románia 3 (4–13) pontot gyűjtött eddig. A világbajnokságon az első két helyezett jut fel a 16-os elitbe, míg az utolsó helyezett a divízió I/B-be esik vissza.

A magyar válogatott egy éve még a világelitben szerepelt, ám 3-1-es előnyből végül szétlövésben elveszítette a bennmaradásról döntő, Ausztria elleni mérkőzését, és kiesett a divízió I/A-ba. Az akkori szövetségi kapitány, Kevin Constantine távozása után Don MacAdam került a kispadra, aki eredetileg szakmai igazgatóként kereste volna az új kapitányt, de nem járt sikerrel.

A csapatkapitány, Erdély Csanád és a válogatott egyik legjobb játékosa, Sebők Balázs is hangsúlyozta, hogy a cél nem változott: feljutni a világelitbe. A korábbi csapatkapitány és szakmai igazgató, Kangyal Balázs szerint a közvélemény talán túlzottan is foglalkozik Galló nyilatkozatával, de ez akár összekovácsolhatja a csapatot, és a világbajnokság után kell majd foglalkozni a történtekkel.

A válogatott sorsa még mindig a saját kezében van, és a pénteki eredmények alakulása miatt akár már visszatérhet a világelitbe a csapat. A magyar jégkorong érdekeit az szolgálná, hogy ismét a feljutásért zajló harc legyen az előtérben – legalább a következő napokban. A szakmai háttérrel, valamint azzal, hogy Galló megnyilvánulása lesz-e a magyar hoki Szalai Ádám-nyilatkozata, majd a vb után érdemes foglalkozni – már csak azért is, mert május végén tisztújítás lesz.

Óriási sikerrel zárult a pénteki játéknap, a magyar férfi jégkorong-válogatott hosszabbítás után 3–2-re legyőzte a házigazda Olaszországot. A győzelemmel a magyar csapat megerősítette esélyét a feljutásra, és szombaton az első helyen álló Szlovéniával találkozik. A magyar válogatott korábbi mérkőzésein előbb Japánt, majd a Koreai Köztársaságot győzte le, de meglepetésre kikapott Romániától. A csapatkapitány, Erdély Csanád és a válogatott egyik legjobb játékosa, Sebők Balázs továbbra is a világelitbe való feljutást tartják szem előtt.

A magyar válogatott további programja:

  • szombat: Magyarország–Szlovénia 19.30

A magyar válogatott korábbi mérkőzései:

  • Magyarország–Japán 3–1
  • Magyarország–Koreai Köztársaság 6–2
  • Magyarország–Románia 3–1