Franciaországban is fokozódik a feszültség az izraeli-palesztin konfliktus miatt

A francia kormány csütörtökön felszólította az ország egyetemeinek vezetőit, hogy ügyeljenek „a rend fenntartására” a campusokban tartott palesztinbarát tüntetések miatt. Ezzel párhuzamosan az Egyesült Államokban is rendőri erővel léptek fel a palesztinpárti tüntetőkkel szemben, több helyen őrizetbe vételek történtek.

Franciaországban a neves párizsi politikaitudományi egyetem és más intézmények területén is megrendezték a múlt hét óta az amerikai egyetemek mintájára szervezett nagygyűléseket és blokádokat. Egyes esetekben a rendvédelmi erőknek is be kellett avatkozniuk. Sylvie Retailleau felsőoktatási miniszter arra kérte az egyetemek elnökeit, hogy használják ki a rend fenntartása érdekében rájuk ruházott hatásköröket, beleértve a fegyelmi szankciókat és a rendvédelmi erők segítségül hívását. A miniszter emlékeztette a vezetőket, hogy a rendőrség csak az egyetemi hatóságok kérésére léphet az intézmények területére.

Retailleau arra is felhívta a figyelmet, hogy az egyetemeknek tiszteletben kell tartaniuk a vélemények sokszínűségét és lehetővé kell tenniük a vitákat, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az intézmények nem foglalhatnak állást a közel-keleti helyzettel kapcsolatos követelésekben.

Az Egyesült Államokban a Kaliforniai Egyetem területén a tüntetők fémkordonokkal és falemezekkel vették körbe sátortáborukat, és összecsaptak az Izrael-párti ellentüntetőkkel. A rendőrség több száz rendőrt mozgósított, és a tiltakozók ellenállása ellenére léptek fel. A helyi média szerint a tüntetők éles fénnyel próbálták megzavarni a rendőröket. A Kaliforniai Egyetem vezetése tanítási szünetet rendelt el, és távoktatásra tértek át a rendkívüli körülmények miatt.

További intézkedések történtek az Egyesült Államok más részein is. A New Hampshire állambeli Darthmouth College-nál mintegy 90 embert vettek őrizetbe. Oregon államban a Portland Állami Egyetem területén, valamint Madison városában, a Wisconsini Egyetem területén is rendőri beavatkozásra került sor. New Yorkban a Columbia Egyetemen rohamrendőrök hatoltak be a Hamilton Hallba, és mintegy 230 embert vettek őrizetbe. A Columbia Egyetemen történt beavatkozásról testkamerás felvétel is előkerült, amelyet az AP tett közzé. A felvételen látható, ahogy a rendőrök elbontják a diákok által felállított barikádokat, majd a folyosóra terelik és szorosan egymás mellé ültetik az egyetemfoglalókat. A Diákok az Igazságért Palesztinában nevű szervezethez tartozó hallgatók hétfő éjjel vonultak az egyetem ikonikus épületéhez, a Hamilton Hallhoz, nem sokkal később pedig elfoglalták azt.

Az elmúlt két hétben az Egyesült Államok több száz egyetemén tartottak megmozdulásokat, ahol a tüntetők azt követelik az intézmények vezetésétől, hogy szakítsák meg kapcsolataikat Izraellel és az Izraelhez köthető anyagi támogatókkal. Az április 17 óta tartó palesztinpárti tüntetések fő követelése az, hogy az egyetemek szakítsák meg a kapcsolatot Izraellel és az Izraelhez kötődő vállalkozásokkal. A Columbia Egyetemen történt beavatkozás során a rendőrök beflexelik magukat az épületbe, szétdobálják a bejárathoz hordott asztalokat, székeket, létrákat, így jutnak be a földön összekapaszkodva ülő tiltakozókhoz. Az épület szimbolikus jelentőséggel bír az egyetem számára, hiszen 1968-ban a diákok elfoglalták az épületet, miközben tiltakoztak az iskola vietnámi háborúhoz való kapcsolata ellen. A Columbia Egyetemen történt beavatkozás után a palesztinpárti tüntetőket őrizetbe vették, majd rendőrségi buszokkal elszállították, miközben több száz tiltakozó volt az utcán. Az egyetem környékén kedd este nagy létszámban vonult ki a rendfenntartó erők: a környező utcákat lezárták, miközben a palesztinpárti megmozdulások szervezői a közösségi médián keresztül küldtek üzenetet, amiben ellenállásra szólítottak fel.