Kivégzik önmagukat, hogy magukat adhassák

Számos művész próbálkozik meg karrierje során azzal, hogy egy másik karakter bőrébe bújva mutassa meg művészetét a világnak. Alteregók kialakítása nem csak a popzenében gyakori, hanem szinte minden művészeti ágazatban megtalálhatóak olyan alkotók, akik ezzel próbálják megújítani magukat.

Pont a napokban érkezett a hír, hogy Eminem, a világ egyik legismertebb rappere „kivégzi” korábbi alteregóját, Slim Shadyt, és ez az érkező, új lemezének témája lesz, amely The Death of Slim Shady címmel jelenik meg. Eminem gyakran alkotott történeteket dalaival, és popkulturális kifejezéseket is létrehozott, mint például a "Stan" kifejezés. Az alteregó kivégzése egyfajta megújulást jelenthet számára.

Az előadói név és az alteregó eltérő fogalmak a popiparban. Sok művész új fejezetet szeretne nyitni karrierjében, vagy időszakos változást beiktatni, ezért hoz létre egy korábbi személyiségétől eltérő színpadi perszónát.

Az átalakulás mesterei

A könnyűzene az egyik leggyakoribb terület, ahol az alteregók megjelennek. David Bowie több különböző karaktert is megformált karrierje során, mint például Ziggy Stardust, Aladdin Sane, Halloween Jack, a Thin White Duke vagy The Blind Prophet. Bowie azt nyilatkozta, hogy elégedett a személyiségével, és kezdetben túlzóvá kellett válnia, hogy teret engedjen magának az alkotáshoz.

Bono, Jarvis Cocker, John Lennon és Paul McCartney is próbálkoztak alteregók kialakításával, de ezeket leginkább alternatív útvonalként használták. A Ghost zenekar frontembere, Tobias Forge több sötét pápát is alakított már, jelenleg Papa Emiratus IV néven ismert.

Prince és Lady Gaga is kísérletezett nemi átszellemüléssel járó alteregókkal. Prince Camille néven, magasabb hangon énekelt, míg Lady Gaga Jo Calderone néven jelent meg egy Vogue fotózáson és az MTV díjátadóján.

Egy új nézőpont

Andy Kaufmann komikus Tony Clifton néven hozott létre egy alteregót, aki annyira ikonikussá vált, hogy sokan valós személynek hitték. A képzőművészetben is előfordulnak alteregók, mint például Theaster Gates esetében, aki egy kitalált japán fazekas mester, Shoji Yamaguchi személyiségét vette fel egy kiállítás során.

Az alteregók létrehozása az alkotók számára lehetőséget ad arra, hogy kilépjenek karakterük, nevük és személyiségük adta keretekből. Eminem esetében még nem tudni, miért döntött úgy, hogy „kivégezze” Slim Shadyt, de a nyárra ígért lemeze valószínűleg választ ad majd erre a kérdésre.