Háziorvosi ügyeletek hiányosságai a Belügyminisztérium ellenőrzése során

A Belügyminisztérium által végzett legutóbbi ellenőrzés során számos hiányosságot tártak fel a háziorvosi ügyeleteknél. Az ellenőrzött rendelők 39 százalékában a rendelési idő ellenére sem zajlott ellátás, és több háziorvos telefonon sem volt elérhető.

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár által létrehozott Ellenőrzésfelügyeleti Szolgálat a NEAK, OKFŐ és NNGYK ellenőrzéseit összehangolva, a betegellátás hibáit keresve végzett vizsgálatokat. Tavaly februárban és márciusban 569 háziorvosi és fogorvosi szolgálatot ellenőriztek négy megyében – Baranya, Tolna, Vas, valamint Győr-Moson-Sopron –, majd 2023 márciusában további 11 háziorvosi ellátást végző szolgáltatót érintett a soron kívüli ellenőrzés három különböző régióban.

Az ellenőrök több esetben tapasztaltak olyan hiányosságokat, mint a rendelés hiánya a bejelentett időszakban, vagy hogy a működési engedélyben szereplő címen nem található rendelő. A háziorvosi szolgálatok csupán háromnegyede tette ki jól látható helyre a rendelési időket.

Az utóellenőrzés során a vizsgált rendelők 12 százalékát továbbra sem találták meg a megnevezett címen, és a betegfogadási idő alatt a rendelők 39 százalékában nem folyt orvosi ellátás. A helyettesítők gyakran nem a helyettesített praxisban, hanem a saját rendelőjükben látták el a pácienseket, akiket önkormányzati kisbuszokkal szállítottak oda.

A Belügyminisztérium a valóságban nem működő telephelyek működési engedélyét visszavonta, és a tapasztalatok alapján szükségesnek tartja a háziorvosok további ellenőrzését. A Népszava információi szerint a következő hónapokban több megyében is sor kerül majd ellenőrzésekre, sőt azokat kiterjesztik a háziorvosi ügyeletekre is, és azt is nézik majd, hogy valóban elérhetők-e a doktorok a rendelkezési állás idejükben.

A háziorvos-hiány továbbra is súlyos probléma Magyarországon, a tavaly augusztusi adatok szerint 659 praxis állt betöltetlenül, ami minden tizedik praxist érint. A Népszavával közölt információk szerint a háziorvosok kétharmadánál találtak problémát az ellenőrök, amikor bejelentés nélkül mentek ki megnézni, rendben folyik-e a munka. Egy későbbi utóellenőrzésben az esetek 39 százalékában hiába volt épp betegfogadási idő, nem zajlott orvosi ellátás, az orvosok harmadát telefonon nem lehetett elérni a rendelőn kívül munkaidőben, a rendelők 12 százaléka pedig egyszerűen nem volt megtalálható.

A napokban derült ki, hogy a magyar kórházakban hamarosan „mobil ellenőri csoportok” nézhetik meg, hogy az orvosok és szakdolgozók valóban jelen vannak-e munkaidőben. Hasonló vizsgálatot a háziorvosok között már tavaly lefolytattak, ennek az eredményét írta most meg a Népszava. Az ellenőrök célzottan azokba a körzetekbe mentek, ahol az orvosi vállalkozásoknak egynél több bejelentett telephelye volt, az utóellenőrzésnél pedig azokat vizsgálták, ahol elsőre súlyos hiányosságokat találtak. Ott viszont tényleg voltak bajok, ráakadtak például egy olyan szolgáltatóra is, amely hét címen üzemeltetett rendelőt, ezek közül hat címen viszont egy-egy lakatlan ház volt.