Amerikai egyetemeken folytatódnak az Izrael-ellenes tüntetések

Több tucat embert tartóztattak le az Egyesült Államokban, miközben palesztin-párti tüntetéseken vettek részt az ország nagy egyetemeinek campusain.

Az amerikai egyetemeken a múlt héten kezdődtek az Izrael-ellenes tiltakozások, amelyek során a Texasi Egyetemen Austinban legalább 34, a Dél-Kaliforniai Egyetemen pedig több száz tüntetőt állítottak elő. A Columbia Egyetem hallgatói arra szólították fel az intézményt, hogy szakítsa meg a kapcsolatokat az izraeli kapcsolatokkal rendelkező fegyvergyártókkal, mire az egyetem távoktatásra váltott.

Mike Johnson, az Egyesült Államok Képviselőházának házelnöke, a Columbia campusán tartott beszédet, amelyben a tüntetéseket az „antiszemitizmus vírusának” nevezte, és lemondásra szólította fel az egyetem elnökét, amiért nem védte meg a zsidó diákokat. A Kaliforniai Állami Műszaki Egyetemen a tüntetők elbarikádozták magukat, míg a Dél-Kaliforniai Egyetemen erőszakos jelenetek is lezajlottak a biztonsági szolgálat és a tüntetők között.

A Harvard Egyetemen és Texasban is tüntettek, utóbbi helyen a tüntetők élőláncot alkotva próbálták megakadályozni a hatóságokat a gyülekezés feloszlatásában. Greg Abbott, Texas kormányzója kijelentette, hogy őrizetbe veszik azokat, akik nem hagyják el az egyetemi területet, és hangsúlyozta, hogy az antiszemitizmust Texasban nem tolerálják, továbbá közölte, hogy az ilyen tevékenységben részt vett diákokat kizárják az állam közfinanszírozott felsőoktatási intézményeiről.

Az elmúlt egy hétben az Egyesült Államok 50 legnagyobb egyeteméből több mint 25 intézményben szerveztek palesztinpárti tüntetéseket, főként az ország északkeleti partvidékén és Kaliforniában. Az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu elítélte az Egyesült Államokban zajló tüntetéseket, és a németországi egyetemeken az 1930-as években történtekhez hasonlította a helyzetet, sürgetve a zsidóellenesség elítélését.

A Fehér Ház szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján a Columbia Egyetemen történteket gonosznak nevezte, és hangsúlyozta, hogy „amikor fizikai megfélemlítés történik, és groteszk, antiszemita megjegyzések hangzanak el, azt el kell ítélni”. Joe Biden elnök fontosnak tartja a szólásszabadságon alapuló vitát, valamint a diszkriminációtól mentes egyetemi közeget, de a tüntetéseknek békésnek kell maradniuk, és a diákok biztonságát nem fenyegetheti veszély.

(Borítókép: A Texasi Egyetem rendőrsége őrizetbe vesz egy férfit egy palesztinbarát tüntetésen  Austinban, Texas államban 2024. április 24-én. Fotó: Jay Janner / Austin Statesman / USA Today Network / Reuters)