Az EKB nyomást gyakorol az oroszországi tevékenységük csökkentésére az UniCredit és Raiffeisen Bank esetében

Az Európai Központi Bank (EKB) állítólag felszólítja az olasz UniCreditet, hogy csökkentse oroszországi üzleti tevékenységét, hasonlóan az osztrák Raiffeisen Bank Internationalhoz, amelyet már korábban arra kért az EKB, hogy csökkentse hitelkihelyezéseit és kifizetéseit Oroszországban.

Az EKB hónapok óta tartó tárgyalások után jogilag kötelező érvényű utasítást küldött az UniCreditnek, amely az utolsó előtti lépés lehet a szankciók, például pénzbírságok kiszabása előtt. Andrea Orcel, az UniCredit vezérigazgatója korábban kijelentette, hogy a bank folytatja az orosz üzletág leépítését, annak ellenére, hogy az oroszországi egységük jelentős profitot termel a csoport számára. Az olaszországi központú bankcsoport oroszországi egysége 2023-ban 890 millió eurós adózás előtti nyereséget jelentett, ami a csoport teljes profitjának mintegy 7,7 százalékát teszi ki. Ez jelentős növekedés a háború kitörése előtti 210 millió euróhoz képest.

A Raiffeisen Bank esetében a Financial Times felfedte, hogy az orosz leánybank alkalmazotti létszáma nőtt a háború kezdete óta, és új állásokat is hirdettek. A bank vezetése szerint a létszámnövekedés az informatikai részleg bővítésének volt köszönhető, és az álláshirdetések szövege tévedésből nem lett frissítve a szankciók óta.

Az UniCredit orosz leányának hitelállománya az előző évhez képest megfeleződött, az alkalmazottak száma mintegy 8 százalékkal, 3150 főre csökkent, de a bevételek devizanemben számolva 17 százalékkal nőttek, mivel a banki díjak emelkedtek.

Andrea Enria, az EKB felügyeleti részlegének akkori vezetője, az Európai Parlament előtt kifejezte aggodalmát a bankok lassú haladása miatt az oroszországi tevékenységek leépítése terén, és arra kérte őket, hogy gyorsítsák fel a leépítési és kivonulási stratégiáikat. Az EKB következő lépése azt jelezheti, hogy a hónapok óta tartó megbeszélések ellenére sem történt előrelépés e téren. Az RBI például több EKB által adott határidőt is elmulasztott.

Az UniCredit részvényeinek árfolyama a háború kirobbanása óta jelentősen emelkedett, de ez kevésbé az oroszországi tevékenységnek, inkább az Európai Központi Bank kamatemelésének köszönhető, amely javította az európai bankszektor jövedelmezőségét.