Ausztria a magyarok kivándorlási célpontja

Úgy tűnik, a magyarok szemében még mindig kolbászból van a kerítés Ausztriában, amely egy új, nemzetközi felmérés szerint a korábbiaknál is előkelőbb helyet foglal el a külföldi álláskeresők körében. Idén is a legtöbben hazánkból vándorolnának át a nyugati szomszédos országba.

Ausztria nagyon keresett a nemzetközi álláskeresők körében a magas életminőség és a vonzó munkalehetőségek miatt. A Boston Consulting Group tanácsadó cég és a Stepstone állásbörze friss tanulmánya szerint nyugati szomszédunk a vizsgált, 185 ország közül idén a 11. helyen szerepel a világ legnépszerűbb munkahelyeinek rangsorában, négy hellyel jobb, mint a legutóbbi, 2020-as felmérés során.

Bécs, a szövetségi főváros, a korábbi 22. helyről a 23.-ra lépett vissza, míg 2018-ban még a 13. volt a listán. „Ausztriában ütőkártyát jelent a magas életminőség a legokosabb elmékért zajló, globális versenyben" – állapította meg Heike Dorninger, a bécsi BCG iroda vezetője.

A magyarok több mint harmada élne inkább Ausztriában

A Kurier által idézett felmérés azt is megállapította, hogy az osztrákok mindössze 11 százalékuk lenne hajlandó munka miatt elhagyni a hazáját, akkor is főként Németországba és Svájcba mennének dolgozni. Ausztria viszont különösen vonzó külföldön: a legtöbben 2024-ben is Magyarországról szeretnének átköltözni a jobb megélhetés reményében (36 százalék), őket követik a Bosznia-Hercegovinában (30 százalék), Szlovéniában (22 százalék), Szerbiában (20 százalék) és a Németországban (14 százalék) élők.

A magyarok munkavállalási kedve már nem újkeletű tendencia: a 2010 óta eltelt tizennégy évben összesen 324 179 magyar vándorolt ki az országból. Tavaly már többen költöztek Ausztriába, mint ahányan tíz évvel korábban összesen elhagyták Magyarországot.

A Brexit ellenére London a legvonzóbb

A BCG idei rangsorának dobogósai között Ausztrália, az Egyesült Államok és Kanada áll, míg a városok között a legnépszerűbb London, megelőzve Amszterdamot és Dubait. Az olyan globális kihívások ellenére, mint a geopolitikai feszültségek, a tartós infláció és a recessziótól való félelem, a megkérdezettek mintegy negyede keres aktívan külföldi munkalehetőséget.

Nagy erőkkel toborozzák a minőségi munkaerőt

Az osztrák kormány nem bízza a véletlenre a szakképzett munkaerőhiány okozta nehézségek kezelését. A tervek szerint 2027-re évente legalább 15 ezer harmadik országbeli, legalább érettségivel rendelkező embernek adnának úgynevezett piros-fehér-piros (RWR) kártyát. A munkavállalási engedéllyel főként Bosznia-Hercegovinából, Indiából és az Orosz Föderáció területéről érkeznek a szakképzett dolgozók.

Az Európai Munkaerő-piaci Szolgáltatások Hálózatán (EURES) keresztül az uniós polgárokat is aktívan toborozzák, akik leginkább Bécsben helyezkednek el. A hiányszakmák listája nemrég olyan álláslehetőségekkel bővült Ausztriában, mint a "zöld munkahelyek” a mobilitási szektorban.

Az összesen mintegy 200 ezer üres állás betöltésére a Fülöp-szigetekkel is megállapodást kötöttek az ottani munkaerő-potenciál fejlesztése érdekében. Ennek részeként az osztrák állam fizet az országba érkező filippínó ápolónőknek, hogy tanuljanak németül, azzal a feltétellel, hogy több évig ott fognak dolgozni.

Csak milliókért költöznénk haza

Az Egyensúly Intézet összefoglalója szerint míg 1990-ben közel 400 ezer magyar élt életvitelszerűen külföldön, ez a szám 2023-ra 770 ezerre emelkedett. Az Európában munkát vállalók a Magyarországon foglalkoztatott 4,7 millió fő 7 százalékát teszik ki, a legtöbben Németországot, az Egyesült Királyságot és Ausztriát választják.

A sógoroknál jelenleg nagyságrendileg 80 ezres magyar közösség él, míg az ottani, 2024 márciusi statisztikákban több mint 126 ezer honfitársunkat jegyezték munkavállalóként. Felmérték azt is, hogy a külföldön munkát vállaló magyarok milyen vonzó feltételekkel települnének haza: eszerint egy egyszeri, 4 millió forintos juttatásért vagy 13. havi fizetésért már nagyon sokan visszatérnének hazánkba. Egy másik kutatás szerint a gondtalannak vélt élethez legalább havi nettó 600 ezer forintra van szüksége egy átlagos magyarnak.